Kust tevreden over eerste helft zomervakantie

Kust tevreden over eerste helft zomervakantie

De toeristische sector aan de kust heeft na de eerste zomermaand niet veel redenen tot klagen. Dat blijkt uit een rondvraag van het toeristische provinciebedrijf Westtoer. Vooral de tweede helft van juli was het druk aan zee. "Na een rustige start heeft vooral de tweede helft van juli gezorgd voor topdagen en een unieke zomersfeer aan zee. Bijna 3 miljoen dagtoeristen zijn in juli naar de kust gereisd", zegt gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block. Vooral het verlengde weekend rond de nationale feestdag was een voltreffer met ongeveer 530.000 dagjestoeristen. In dat weekend zaten de hotels bijna vol, en ook de jongste weken noteert de sector hoge bezettingsgraden, van gemiddelde 80 tot 90 procent.

De kustcampings hebben na het wisselvallige voorjaar en een prima hemelvaartweekend goed stand gehouden in juli. De topper was ook hier het weekend van 21 juli. Het mooie weer zorgde voor extra lastminutereservaties. Als trend noteert de kampeersector een groter aantal Belgische toeristen dan vorige jaren.

Bij de vakantiewoningen zijn de verhuurkantoren vooral tevreden over het goede weer van juli. Door het wisselvallige voorjaar en de terreuraanslagen in maart noteerde de sector iets minder (vooraf)boekingen voor de zomer. Het zomerweer van de voorbije weken heeft echter veel goedgemaakt.

Bij het totaalcijfer tot en met juli wordt het moeilijk om hoger te eindigen dan vorig jaar. De detailcijfers zullen pas na de zomer bekendgemaakt worden.

"De laatste week van juli bevestigt de sterke troeven van de regio: ook als de zon minder prominent aanwezig is, kunnen binnen- en buitenlandse vakantiegangers onze kust uitermate appreciëren. De authenticiteit van de kust en het unieke zomeraanbod blijven een breed publiek aanspreken", aldus gedeputeerde De Block.

De sector blijft ook pleiten voor een adequate weersvoorspelling aan de kust, want vaak is het zonniger aan de kust dan in het binnenland, meent Westtoer.

bron: Belga