Kust test drones om kinderen te zoeken

Kust test drones om kinderen te zoeken

De voorbije zomermaanden kregen redders 1.703 meldingen van kinderen die in de mDeensenmassa verlopen liepen. Dat blijkt uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst. Om vermiste kinderen zo snel mogelijk met hun verontruste ouders te herenigen, gaat de provincie West-Vlaanderen onderzoeken of het geholpen is met de hulp van hét gadget van de 21ste eeuw: de drone.

Meer meldingen door zonnig weer

Tijdens de laatste week van september zullen de eerste testgevaartes het luchtruim aan de Belgische kust betreden, meldde provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De oefening stond eigenlijk gepland voor vorig jaar, maar toen waren de vergunningen niet op tijd in orde.

De vernieuwing komt als geroepen, want de 1.703 meldingen zijn een forse toename tegenover de zomer van 2014. Volgens de redders moet de stijging deels toegeschreven worden aan het goede weer tijdens de zomermaanden. Bovendien hanteren de strandwachters ook een preventieve aanpak. Ze spreken actief kinderen zonder begeleiding aan, zodat ze niet nog verder zouden verdwalen.

De Belgische kust gaat met het initiatief niet met de primeur lopen. De Franse kustplaats Biscarrosse experimenteert al langer met een drone en zet die in bij reddingsoperaties. ‘Helper' beschikt over een fijngevoelige camera om drenkelingen te lokaliseren en kan hen een boei toewerpen, die ontplooit bij contact met water. Decaluwé meldde dat gelijkaardige testen ook bij ons zullen worden uitgevoerd.

Foto Belga / R. Smit