Kurkuma: trendy en kleurrijk, maar bovenal geneeskrachtig!

Kurkuma: trendy en kleurrijk, maar bovenal geneeskrachtig!

In Azië gebruiken ayurvedische geneeskundigen de geelwortel, waarvan kurkuma wordt gewonnen, al duizenden jaren als medicijn. Met maar liefst zeshonderd therapeutische toepassingen, kan je kurkuma bezwaarlijk enkel als het zoveelste kruid bestempelen.

De afgelopen jaren zijn er heel wat wetenschappelijke studies geweest die de kwaliteiten van kurkuma en meer bepaald curcuminoïden, de belangrijkste actieve bestanddelen, onderschrijven. Een van de grootste uitdagingen voor het gebruik als supplement, was de moeilijke opname van de stof door het menselijke lichaam. Je leest vaak dat kurkuma-extract, dat van nature moeilijk wateroplosbaar is, beter opneembaar zou worden in combinatie met zwarte peper. Sommige studies ondersteunen deze theorie, maar de verbetering is slechts beperkt.

Wat wel duidelijk is, is dat vloeibare curcumine vele malen beter wordt opgenomen. Bij Flinndal.nl vind je capsules met vloeibare curcumine. De werkzame stoffen zitten verpakt in micellen, die passeren gemakkelijk door de darmwand en worden op die manier heel goed opgenomen in het bloed.

Een overzicht van enkele heilzame eigenschappen van curcumine:

  • Gewrichten

Kurkuma is voornamelijk gekend als een natuurlijke ontstekingsremmer voor gewrichten, spieren en pezen. Dat is te danken aan de anti-inflammatoire eigenschappen van curcumine, het werkzame bestanddeel van de gele specerij. De moderne wetenschap is ervan overtuigd dat chronische ontstekingen aan de basis liggen van vele Westerse ziektes. Alles dat een ontsteking kan voorkomen of aanpakken is heel erg welkom in ons lichaam.

  • Huid

Bij inname vanaf honderd milligram per dag kan curcumine helpen om je huid mooi en gezond te houden.

  • Weerstand

Curcumine ondersteunt ons immuunsysteem en beschermt ons op die manier tegen ziektes als griep en verkoudheden.

  • Spijsvertering

Kurkuma maakt het verteren van voedsel gemakkelijker, mensen met spijsverteringsproblemen kunnen met curcumine geholpen worden. De stof ondersteunt een slecht functionerende lever en zou ook een rol spelen in het voorkomen en genezen van maagzweren.

  • Bloed

Bij toepassing van curcumine als supplement ondersteunt het, vanaf honderd milligram per dag, de bloedproductie en de kwaliteit van het bloed en de bloedsomloop.