Kunstenaar Wim Delvoye veroordeeld tot geldboete van ruim van 100.000 euro

Kunstenaar Wim Delvoye veroordeeld tot geldboete van ruim van 100.000 euro

Kunstenaar Wim Delvoye, die door de rechtbank van eerste aanleg werd vrijgesproken voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle, is in beroep veroordeeld tot een geldboete van 55.000 euro. Ook zijn vennootschap werd een boete opgelegd van 49.500 euro. De 53-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter.

Delvoye werd door de rechtbank van eerste aanleg over de ganse lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gingen in beroep.

Het hof hervormde het eerste vonnis en veroordeelde de kunstenaar wel. Volgens het arrest had Delvoye geen oog voor zijn verplichtingen, die hij als storend ervoer en neerbuigend voor de ambtenaren naast zich neerlegde. Ook stakingsbevelen negeerde hij. Hij werd veroordeeld tot een geldboete van 55.000 euro, de Delvoye Art NV werd veroordeeld tot een boete van 49.500 euro. Hij moet het kasteel en het domein ook terug in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Daarvoor krijgt hij een jaar de tijd. Indien hij dat niet doet, wordt hem een dwangsom opgelegd van 150 euro per dag dat hij te laat is.

bron: Belga