Kunstenaar Wim Delvoye krijgt opnieuw zes maanden cel met uitstel voor bedreigingen

Kunstenaar Wim Delvoye, die beschuldigd werd van bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle, is op verzet veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een effectieve geldboete van 2.750 euro. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vanmorgen beslist. Het gaat om dezelfde straf die de kunstenaar vorig jaar bij verstek kreeg.

Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye werd beschuldigd van smaad door woorden, daden, gebaren of bedreigingen aan het adres van ambtenaren die controles kwamen uitvoeren en aan een politievrouw. Hij moest zich ook verantwoorden voor diefstal met geweld of bedreiging van het legitimatiebewijs van een van de ambtenaren en van diens fototoestel.

De twee controleurs van het Agentschap voor Natuur en Bos werden uitgescholden voor "corrupte ambtenaren". Delvoye zou hen neus tegen neus uitgescholden hebben en na zijn verhoor met beide middelvingers naar hen gezwaaid hebben. Tegen de agente zei Delvoye dat "indien zij de opdracht zou krijgen om de joden in een trein te steken met het oog op vernietiging, zij deze opdracht zou uitvoeren omdat zij zonder nadenken haar job uitoefent".

bron: Belga