Kunstenaar shockeert met brandende kippen

Kunstenaar shockeert met brandende kippen

De maker van het werk, de Frans-Algerijnse kunstenaar Adel Abdessemed, startte vorige week zijn tentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst in Lyon. Een van zijn werken toont een onophoudelijke lus met videobeelden van kippen die zijn opgehangen en levend verbrand worden. "Dit is pure mishandeling", klinkt het bij dierenliefhebbers.

Speciaal effect 

Instagram / ashtangakalle

Het museum heeft ondertussen gereageerd in een persbericht. "De video is gemaakt in Marokko door technici die gespecialiseerd zijn in dit soort effecten", staat er te lezen. "Ze maken gebruik van een speciaal product. De kippen zouden slechts drie seconden aan het effect zijn blootgesteld, onder strikte controle van de technici en de kunstenaar om elk mogelijk leed te vermijden."

De kunstenaar zou het product overigens ook op zichzelf gebruikt hebben voor het werk 'Je suis innocent'. Het museum heeft voorlopig geen plannen om het werk te verwijderen. Het werk wordt normaal gezien nog tot 8 juli tentoongesteld.

Zidane

Instagram / scottglobalart

Adel Abdessemed is vooral bekend voor het standbeeld dat hij maakte van Zinedine Zidane en Marco Materazzi. Zidane gaf tijdens de finale van het WK-voetbal in Duitsland een kopstoot aan de Italiaan en kreeg daarna rood.

@sanatberbat Adel Abdessemed, Printemps. L'antidote sergisi, Musee d'art contemporain Lyon. pic.twitter.com/HesdXsX1fn

— Emir Külal Haznevi (@KulalHaznevi) 10 maart 2018