Kunst aan zee

Kunst aan zee

Na twaalf jaar besloot de organisatie het concept van ‘Beaufort' te herdenken. Er is gekozen voor een groepstentoonstelling in drie bijzondere natuurgebieden: de Oosthoekduinen in het westen, domein Raversyde in het midden en Het Zwin in het oosten. «Het is een uitnodiging om de intimiteit te zoeken tussen de kunstwerkzoekers en de natuur», legt cocurator Phillip Van den Bossche uit. «Je maakt eigenlijk een grote wandeling in de natuur aan de Belgische kust, op heel verschillende locaties.»

Naast de drie locaties zijn er langsheen de hele kustlijn kunstwerken van het collectief ‘A Dog Republic', onder leiding van de bekende 91-jarige architect Yona Friedman. «Een solotentoonstelling van 67 kilometer, dat is uniek. Geen enkele tentoonstelling de wereld doet ons dat na», aldus Van den Bossche. Friedman en zijn kompanen hangen onder andere vlaggen in het straatbeeld, bouwen architecturale paviljoenen voor diverse doeleinden en brengen tekeningen aan op de ramen van trams.

Geen grote werken

Intimiteit staat centraal in deze editie. «We vonden dat het tijd was om het concept van Beaufort aan te passen. Je kan niet doen alsof kunst de laatste twaalf jaar hetzelfde gebleven is, dus moest ook Beaufort volgen. Jonge kunstenaars zoeken tegenwoordig vaker de intimiteit op, hun kunstwerken gaan in dialoog met de bezoeker op een schaal die in relatie staat tot de omgeving en de toeschouwer. Ze zijn niet geïnteresseerd in heel grote werken», legt Van den Bossche uit.

Toch is er ook ruimte voor monumentale sculpturen, iets waar het strand en de uitgestrekte zee zich perfect toe lenen. Zo is er ‘Iconostase' (foto), een werk dat bestaat uit een 700-tal metalen ringen op een golfbreker. «De zee laat na elke vloed haar sporen achter in het werk, ze beslist zelf wat ze tentoonstelt», luidt de uitleg.

‘Beaufort Buiten de Grenzen‘ loopt van 21/06 tot 21/09 aan de Belgische kust.

Door Jelle Mampaey