KU Leuven stijgt in prestigieuze ranking

KU Leuven prijkt in de top 60 van de 100 meest gereputeerde universiteiten volgens het tijdschrift Times Higher Education (THE). De universiteit behaalt daarmee zijn hoogste plaats ooit in de fameuze universiteitsranking.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De Katholieke Universiteit van Leuven stijgt in de rangschikking van het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE). Waar ze vorig jaar nog net buiten de top 70 viel, wist ze dit jaar een plaats te veroveren in de top 60. Andere Belgische universiteiten vallen niet te bespeuren in de top 100.

Phil Baty van THE is naar eigen zeggen blij voor België. «Het doet deugd te zien dat België zijn status binnen de wereldelite verbetert door de stijging van de KU Leuven. Een sterke reputatie is essentieel voor een universiteit om talent aan te trekken en te behouden.»

Rector Rik Torfs (foto midden), reageert daar gepast bescheiden maar trots op. «Een rangschikking is altijd relatief, maar het is wel zo dat de KU Leuven een zeer internationale universiteit is. We hebben ongeveer 10.000 buitenlandse studenten en één derde van de proffen is afkomstig van het buitenland. Dat niet alleen, we zijn ook bezig met uitstekend onderzoek. Het feit dat deze ranking dat bevestigt, maakt me trots», vertelt hij aan Metro.

De ranking van Times Higher Education wordt opgemaakt sinds 2011, en wordt samengesteld op basis van een enquête bij meer dan 10.000 wetenschappers wereldwijd. Traditiegetrouw wordt de lijst gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten. Nummer één blijft Harvard University uit de Verenigde Staten, gevolgd door de Britse universiteiten Cambridge en Oxford. De top vijf wordt vervolledigd door MIT en Stanford University.

«We strijden tegen topuniversiteiten zoals Harvard, Cambridge of Yale en andere universiteiten die over veel meer financiële middelen beschikken als wij. En ook al is de mogelijkheid zeer klein dat we die ooit kunnen inhalen, we moeten toch blijven streven naar beter. In die zin staan we steeds meer ons mannetje», besluit Rik Torfs. 

(ldc)