KU Leuven gaat strijd aan met zitten

KU Leuven gaat strijd aan met zitten

De KU Leuven probeert al langer hun medewerkers aan het bewegen te krijgen met de campagne ‘Unief actief'.  Zo worden professoren en assistenten aangemoedigd wat meer rond te wandelen en de trap te nemen in plaats van de lift. Dat zou de gezondheid van het personeel ten goede komen.

De oudste universiteit van het land wil deze campagne nu ook doortrekken naar de studenten. Het geeft daarom de mogelijkheid aan professoren om per les een ‘sta-secretaris' aan te duiden. Die secretaris, een student, heeft de mogelijkheid om per half uur een pauze in te lassen en in gezelschap met de rest van de aula even de benen te strekken. Andere professoren vragen dan weer aan studenten elk uur van plek in de aula te verwisselen.

Hiermee wil de onderwijsinstelling de gezondheidsrisico's gelinkt aan het lange zitten, tegengaan. Dit verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten. Idealiter zou je elke dertig minuten eens moeten rechtstaan en een kleine wandeling maken. Zo komt de doorbloeding opnieuw op gang.

De risico's zouden onafhankelijk zijn van de fysieke activiteit van een persoon. 's Avonds gaan joggen of je uitleven in de fitness lost niets op. Het is een en-en-verhaal.