KU Leuven en UGent zetten Merkel in de bloemetjes

KU Leuven en UGent zetten Merkel in de bloemetjes

Waarom Angela Merkel?

De universiteiten willen zo de Duitse bondskanselier, die zwaar onder druk is komen te staan, een duwtje in de rug geven. "Als je alleen maar eredoctoraten geeft aan Mandela-figuren die al door de hele wereld heilig zijn verklaard, dan heeft zo'n eerbetoon nog maar weinig betekenis", zei de Leuvense rector Rik Torfs aan De Morgen. Merkel staat met haar uitspraak ‘Wir schaffen das' symbool voor een open politiek tegenover vluchtelingen. Voorstanders van een strengere politiek nemen haar dat kwalijk.

Wat zei Merkel?

Merkel merkte op dat het nodig is Europa dichter bij de mensen te brengen. Ze gaf daarvoor enkele recepten. Zo moeten Europese beslissingen sneller genomen worden. Ook moeten politici beter uitleggen wat de meerwaarde is van de Europese Unie. Daarnaast is het belangrijk dat de Europese Unie zich focust op de dossiers die het best Europees aangepakt worden en de andere zaken aan de lidstaten laat.

Wat zijn de reacties?

Van N-VA was opvallend genoeg nauwelijks iemand aanwezig. Enkel minister-president Geert Bourgeois en parlementsvoorzitter Jan Peumans tekenden vanuit hun functie present. De partij outte zich in het verleden als een koele minnaar van Merkel. Toch zegt de partij geen signaal te hebben willen geven. Vlaams Belang voerde wel actie tegen de vluchtelingenpolitiek van Merkel. De rectoren van beide universiteiten kregen naar eigen zeggen bovendien heel wat verontwaardigde reacties van mensen die Merkel verantwoordelijk achten voor de vluchtelingencrisis.