Kroatië zet Turkije makkelijk opzij

Kroatië heeft zijn status als gevaarlijke outsider bevestigd. In de eerste, bij momenten vrij potige wedstrijd in groep D won het zonder veel moeite van Turkije met 0-1.
Xavier

Na de rellen tussen Engelse en Russische supporters in Marseille, werd er met lichte angst uitgekeken naar Turkije-Kroatië. De twee landen staan bekend om hun fanatieke fans, maar die hielden het deze keer beschaafd. De echte strijdtaferelen speelden zich af op het terrein, waar zowel de Turkse als de Kroatische spelers stevig in duel gingen.

Vooraf werd Kroatië getipt als één van de outsiders voor de titel, met vooral een ijzersterk middenveld onder leiding van Modric (foto centraal) en Rakitic, die hun brood verdienen bij de Spaanse grootmachten Real Madrid en Barcelona. Zij waren ook de drijvende krachten achter de sterke start van hun land. Turkije werd meteen onder druk gezet maar hield stand, al was dat vooral te wijten aan een gebrek aan koelbloedigheid bij de Kroatische aanval. Door het potige middenveldspel van beide ploegen verloor de partij daarna aan spankracht. Het tempo verdween uit de wedstrijd, tot Modric vlak voor de rust zijn kwaliteit etaleerde. De kleine middenvelder nam een weggetrapte bal meteen op de slof en schoot hem voorbij de kansloze Turkse doelman Babacan.

Turkije wilde er wel iets tegenover zetten, maar creëerde over 90 minuten maar twee volwaardige kansen. De verpersoonlijking van de Turkse onmacht was Turan. De kapitein speelde een onzichtbare wedstrijd en werd halverwege de tweede helft vervangen. Ondertussen bleef Kroatië doorstomen, maar zowel ex-Bruggeling Perisic als Brozovic konden de mogelijkheden niet verzilveren, al kwam de overwinning niet meer in gevaar.