Kroatië wil tegen Denemarken vervolg breien aan uitstekende start

Kroatië wil tegen Denemarken vervolg breien aan uitstekende start

Kroatië, België en Uruguay zijn de enige landen op dit WK voetbal die de groepsfase met 9 op 9 beëindigden. De Kroaten willen morgen (20u) in Nizhny Novgorod hun uitstekende start doortrekken in de achtste finale tegen Denemarken. Kroatië staat voor het eerst sinds 1998 in de achtste finales op een WK, in Frankrijk eindigden Davor Suker en co. op de derde plaats. "De spelers van 1998 zijn helden voor ons", zei Ivan Rakitic. "Maar dat is voorbij. We willen een nieuw verhaal schrijven." Het team van Zlatko Dalic is favoriet tegen Denemarken, bij het bereiken van de kwartfinales volgt een duel met de winnaar van Spanje-Rusland.

Volgens Rakitic is Luka Modric de "beste speler in de geschiedenis van het Kroatische voetbal". Onder meer dankzij de middenvelder van Real Madrid realiseerden de Kroaten hun langste zegereeks op een WK (3 wedstrijden): 2-0 tegen Nigeria, 3-0 tegen Argentinië en 2-1 tegen IJsland (met een veredeld B-elftal).

Denemarken, tweede in groep C achter Frankrijk, maakte veel minder indruk dan de Kroaten. Na een krappe 1-0 zege tegen Peru volgde een 1-1 tegen Australië en een 0-0 tegen Frankrijk na een draak van een wedstrijd. Vijf punten en twee goals volstonden voor de Denen om zestien jaar na 2002 opnieuw de achtste finales te bereiken. Bondscoach Hareide, die met Christian Eriksen over een uitmuntende spelmaker beschikt, beloofde al een meer aanvallende aanpak. "We zullen meer risico moeten nemen, het is nu alles of niets", zei hij.

Kroatië en Denemarken stonden nog maar één keer eerder tegenover elkaar op een groot toernooi. In de groepsfase van het EK 1996 wonnen de Kroaten met 3-0.

bron: Belga