Kroatië, een smeltkroes van culturen

Een prachtige kustlijn bezaaid met 1.185 eilanden, turquoise water dat bij het properste van Europa hoort, een eclectische architectuur en gastronomie: Kroatië heeft alles in huis om zelfs de meest veeleisende toeristen te verleiden. Drie weken zijn geen overbodige luxe om alle schatten van het land te ontdekken…. en heerlijk verloren te rijden met de auto. 
door
Heleen
Leestijd 3 min.

De oorlog in het voormalige Joegoslavië heeft het imago van Kroatië een fikse en langdurige deuk gegeven, maar sinds het einde van het conflict is het land uit zijn as herrezen. Vandaag is Kroatië de sterkste groeier van alle mediterrane landen en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa. Op enkele dagen of zelfs een paar weken doorkruis en proef je van dit prachtige land. Van Rovinj over Zagreb tot Dubrovnik.

Buitengewone, beschermde natuurpracht

De rijke fauna en flora zijn een mooi bewijs van het uitstekende ecologische behoud van Kroatië, dat heel wat nationale parken en natuurreservaten telt. Voor de kust nodigen de archipels van Brioni en Kornati uit tot zalig nietsdoen en duiken. De avontuurlijkste (of minst luie) bezoekers kunnen elk hoekje van de kust verkennen, op zoek naar baaien die al na enkele minuten wandelen (of meer – het loont de moeite) hun prachtig blauwe water onthullen.

In het oosten van het land is het zoölogische en botanische reservaat van Kopa?ki rit een van de best beschermde en grootste moeraslanden van Europa. Verder landinwaarts ligt het Nationaal Park Plitvice, een netwerk van meren en watervallen midden in het groen. Het is het enige natuurgebied in Kroatië dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en ongetwijfeld een van de meest bezochte parken van het land.

Een lappendeken van culturen

Naast de groene valleien, paradijselijke stranden en andere natuurwonderen, betoveren ook de dorpjes en steden met hun vele invloeden de liefhebbers van citytrips. De variatie aan architectuur en historische monumenten getuigt van de vele culturen (Romeinse, Byzantijnse, Griekse, Venetiaanse...) die de geschiedenis van het land hebben gekenmerkt. De basiliek van Porec, de St. Jacobuskathedraal in Sibenik en het Romeinse amfitheater in Pula herinneren aan een vervlogen tijdperk met een tijdloze charme. De meanderende straatjes voegen daar nog een extra vleugje magie aan toe. Het is hier heerlijk struinen en verdwalen.

Ontdek de historische centra van steden als Rovinj, Split, Zagreb en Dubrovnik. Je waant je meteen in oude tijden (of op de set van Game of Thrones). Geniet van de lokale bieren en wijnen, en proef van de grote klassiekers uit de Kroatische keuken: vis, lam, gevulde steak met kaas en de bekende zwarte truffel van Istrië. Kroatië is het ontdekken meer dan waard. De legende dat ontdekkingsreiziger Marco Polo geboren werd in Korcula (een Kroatisch eiland dat toen onder Venetiaans bewind stond) kan geen toeval zijn!

Voor je vertrekt

  • In juli en augustus verdrievoudigen de bevolking én de prijzen. Bezoek Kroatië als het even kan dus buiten het hoogseizoen. Geen nood voor wie op zoek is naar een extra dosis vitamine D: de zon verwarmt Kroatië van mei tot september.
  • Hoewel het bus- en treinnetwerk best OK is, blijft de auto de beste manier om Kroatië op een heel spontane manier te ontdekken. Draai gerust tien keer terug of rij 200 kilometer voor de landelijke charmes van een geïsoleerd dorp. Reserveer je wagen niet last minute als je zeker wil zijn dat je niet te voet op ontdekkingstocht moet.
  • In de zomer vermijd je best de kustroutes en bijbehorende files, waarvan zelfs Touring Mobilis in zwijm zou vallen (tenzij je graag de hele dag Europese nummerplaten bewondert).
  • Zorg dat je kuna's Kroatië maakt wel deel uit van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. Een euro is 7,5 kuna waard en overal in het land vind je vrij makkelijk bankautomaten en wisselkantoren (vermijd de dure wisselkoersen op de luchthaven).
  • WIST JE DAT?

  • De Kroatische fysicus Nikola Tesla is de uitvinder van een heleboel onmisbare dingen in ons dagelijkse leven: draadloze energieoverdracht (Tesla-golven), de radar, de inductiemotor, waterkracht (die hij testte op de Niagara-watervallen), de radio, maar ook (bij uitbreiding) de microscoop, de televisie en de computer.
  • Het zomerverblijf van Josip Broz Tito – de toenmalige leider van de Joegoslavië – lag op de Brioni-archipel. Het is hier dat de staatshoofden samenkwamen die aan de basis liggen van de Organisatie van niet-gebonden landen. Op 19 juli 1956 ondertekenden Gamal Abdel Nasser, Josip Broz Tito, Norodom Sihanouk en Jawaharlal Nehru het Verdrag van Brioni. In volle Koude Oorlog wilde deze organisatie ontsnappen aan de polarisatie van de wereld en een derde macht vormen die druk kon uitoefenen op de Verenigde Staten en de USSR.
  • Kroatië is het thuisland van de stropdas. Oorspronkelijk betekent het woord hrvat een fijn bewerkte lap stof, die gedragen werd door Kroatische ruiters. Het werd een echte modetrend toen zij in Frankrijk aankwamen, in dienst van Lodewijk XIII.
  • Na het carnaval van Rio en Venetië is er dat van Rijeka. Dé Kroatische toets van dit kleurrijke evenement zijn de zvoncari: mannen gehuld in schapenhuiden die met hun klokgelui de boze wintergeesten verjagen. (De volgende editie gaat door op 7 februari 2016).
  • De techniek van identificatie via vingerafdrukken is een uitvinding van de Kroatische criminoloog Ivan Vucetic. Logisch dus, dat het ook de ‘methode van Vucetic' genoemd wordt.