Kritiek op FOD Sociale Zekerheid: "Rechten mensen met handicap geschonden"

In een open brief in De Standaard vandaag spreken ruim twintig professoren, die samen alle Belgische universiteiten vertegenwoordigen, schande over de overheidsdienst voor personen met een handicap. Die is ontoegankelijk, onverantwoord traag en doet er alles aan om dat voor de buitenwereld te verbergen. Mensen met een handicap die recht hebben op een tegemoetkoming en op hulpmiddelen zoals een parkeerkaart kunnen terecht bij de Directie-­Generaal Personen met een Handicap. Dat is een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid.

In 2013 bleek al dat minder dan een kwart van de telefonische oproepen beantwoord werd en wachttijden opliepen tot twaalf minuten. Maar uit een rapport van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap blijkt nu dat er het voorbije jaar elke maand honderdduizenden oproepen onbeantwoord ­bleven.

"Er worden personen geschonden in hun rechten", zegt federaal ombudsman Guido Herman. "Mensen verliezen geld, omdat ze geen verhoogde tegemoetkoming krijgen of toegang tot het sociaal energietarief. Dat is onaanvaardbaar."

"Ik ben bereid om met de professoren overleg te plegen en de problematiek binnen de regering op de agenda te plaatsen", reageert minister Kris Peeters (CD&V), sinds kort bevoegd voor personen met een beperking.

bron: Belga