Krillvisserijbedrijven steunen oproep om Zuidpoolzee te beschermen

Een groot deel van de bedrijven die op krill vissen in Antarctica, steunt een nieuwe Greenpeace-campagne om de Zuidpoolzee te beschermen. Dat heeft de milieuorganisatie maandag bekendgemaakt op een evenement in Cambridge, Groot-Brittannië.

Krill is een garnaalachtig zeediertje dat overwintert onder het ijs en 's zomers als voedsel voor onder andere walvissen dient.

De nieuwe campagne, die gesteund wordt door 1,7 miljoen mensen wereldwijd, krijgt dus ook de steun van de grote krillvisserijbedrijven. "Bijna alle bedrijven zullen vrijwillig stoppen met het vissen op krill in grote delen rond het Antarctische schiereiland", luidt het. "Dat houdt ook in dat er bufferzonen komen rond broedende pinguïnkolonies."

De bedrijven, allemaal lid van de "Association of Responsible Krill harvesting companies" (ARK), vertegenwoordigen 85 procent van de krillvisserij in Antarctica. Ze hebben volgens Greenpeace ook beloofd om het wetenschappelijke en politieke proces te steunen om een netwerk op te zetten van beschermde delen in Antarctica.

Eerder dit jaar concludeerde Greenpeace in een rapport dat de industriële bevissing van krill in de ongerepte wateren rond Antarctica de toekomst van een van 's werelds laatste grote wildernissen bedreigt.

bron: Belga