Kremlin hekelt geplande Amerikaanse terugtrekking uit INF-verdrag

Kremlin hekelt geplande Amerikaanse terugtrekking uit INF-verdrag

Het Kremlin heeft de verwachte terugtrekking van de VS uit een van de belangrijkste ontwapeningsverdragen als een signaal van zwakke communicatie gehekeld. "De Amerikanen hebben een principiële afkeer om met ons over substantiële zaken te praten en onze argumenten te aanhoren", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag volgens het persbureau TASS. Daarom kan worden aangenomen dat de VS al geruime tijd hebben beslist om uit het verdrag te stappen. "We betreuren ten zeerste dat de VS de komende dagen zullen beginnen met hun plannen om te zetten".

De VS beschuldigen Rusland ervan met nieuwe raketten het zogenaamde INF-verdrag van 1987 te schenden. Washington had Moskou onlangs een ultimatum van 60 dagen gegeven om in te stemmen met de vernietiging van nieuwe kruisraketten. Rusland heeft al herhaaldelijk gezegd dat het de beweringen van de VS als ongegrond beschouwt en Washington de aanbiedingen uit Moskou negeert.

De VS willen vandaag al hun uitstap uit het INF-verdrag aankondigen. President Vladimir Poetin heeft de situatie al met zijn veiligheidsraad besproken, aldus Peskov.

bron: Belga