Kovacs: "Het succes van mijn muziek is bizar"

Kovacs: "Het succes van mijn muziek is bizar"

Haar geslaagde debuutplaat ‘Shades of black' –eventuele verwijzingen naar de literatuurwereld laten we hier wijselijk achterwege-, volgde een geslaagde tour en een eveneens geslaagd optreden op Rock Werchter aan het begin van deze zomer. Een blik op haar website leert dat de drukke festivalzomer voor Kovacs slechts het begin vormde van een indrukwekkend lange concertlijst. Niet slecht voor een beginneling, al wint Kovacs bescheidenheid het voorlopig van de ambitie.

«Ik vind het echt bizar dat mijn muziek zo'n enorm succes geworden is. Muziek is voor mij een uitlaatklep. En precies om die reden heb ik mijn talent heel lang achter gesloten deuren gekoesterd. In mijn muziek kan ik alles kwijt. En dat alles wilde ik niet noodzakelijk delen met de rest van de wereld.»

Waarom ben je dat uiteindelijk toch beginnen te doen?

Sharon Kovacs: «Na mijn studies ben ik fulltime aan de slag gegaan in de horeca. Toen ben ik beginnen nadenken over wat ik echt wilde in het leven. En ik merkte dat ik mijn muziek heel hard miste. Dat was het moment dat ik besloot om mijn carrière toch een kans te geven. Uiteindelijk had ik op dat moment niets te verliezen. Zelfs als dit plan nergens op uitgedraaid was, zou ik kunnen leven met de gedachte dat ik het tenminste geprobeerd had.»

Hoe stond je familie tegenover die carrièreswitch?

«Twijfelachtig. Vooral mijn ouders vonden het niet zo'n slimme keuze en stonden een beetje sceptisch tegenover het hele plan. Maar op een gegeven moment had ik daar lak aan. Dit is mijn leven en ik moet er zelf wat van maken. Intussen zijn ze wel bijgedraaid en zijn ze supertrots. Mijn muziek heeft ons ook dichter bij elkaar gebracht. Vroeger hadden mijn ouders vaak moeite om te begrijpen wat er in mijn hoofd omging. Maar via mijn muziek hebben ze daar nu wel een goed beeld van.»

Het begin van je carrière ging nochtans niet gemakkelijk: in een talentenshow vloog je er in de eerste ronde al uit en ook je loopbaan bij het Rock City Insitute in Eindhoven liep niet van een leien dakje. Jij laat je niet snel ontmoedigen?

«Klopt, al heb ik wel de nodige faalangst moeten overwinnen. Een carrière opbouwen is een proces van lange adem. Je moet op zoek gaan naar je eigen sound en je eigen stem. Intussen weet ik wie ik ben en waar ik als artiest voor wil staan.»

Mare Hotterbeekx

‘Shades of Black' is uit bij Warner. Kovacs is live te zien op 16/10 in de AB te Brussel.