Kostenvergoeding vrijwilligers nagenoeg verdubbeld tot 2.500 euro per jaar

Kostenvergoeding vrijwilligers nagenoeg verdubbeld tot 2.500 euro per jaar

Vrijwilligers kunnen voortaan een kostenvergoeding van 2.500 euro per jaar ontvangen in plaats van de huidige 1.361,23 euro. De ministerraad zette vandaag het licht op groen voor het koninklijk besluit van vice-eersteminister en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). De verhoging is geldig voor vrijwilligers in sport, niet-dringend ziekenvervoer en nacht- en dagopvang "Voor vrijwilligers zoals nachtoppassen of ziekenvervoerders was de huidige kostenvergoeding soms te laag om hun werkelijke kosten te dekken. Dat zorgde ervoor dat ze na een tijdje moesten stoppen met hun vrijwilligerswerk. We trekken de kostenvergoeding nu op voor die vrijwilligers, zodat ze op een comfortabele manier hun vrijwilligerswerk kunnen verderzetten", stelt Peeters. Een vrijwillige nachtoppas ontvangt gemiddeld een kostenvergoeding van 32 euro per nacht, waardoor het maximumplafond van 1.361 euro al na 42 nachten bereikt is. "Dat is jammer voor een vrijwilliger die misschien graag zijn vrijwilligerswerk wil verderzetten. Er moet dan bovendien een nieuwe nachtoppas worden gezocht voor de hulpbehoevende, wat emotioneel zwaar is voor hen", aldus de CD&V-vicepremier.

Het hogere plafond voor de onkostenvergoeding geldt voor nacht- en dagoppas bij hulpbehoevende personen, het niet-dringend liggend ziektenvervoer en vrijwilligers in de sportsector, met name sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, en seingever bij sportwedstrijden.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld), die ook melding maakt van deze beslissing van de ministerraad, wijst erop dat de onkostenvergoeding niet combineerbaar is met het onbelast bijverdienen. Toevallig is vandaag ook de verhoging van de maandelijks maximumbedrag goedgekeurd, onder meer voor dezelfde sportactiviteiten.

bron: Belga