Kortrijkzaan trekt zich terug uit verkiezingen na racistische tirade

Steve Vanneste trekt zich terug uit de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij ging in Kortrijk opkomen voor Vlaams Belang, maar kwam eerder deze week in een slecht daglicht door een filmpje waarin hij amok aan het maken was met enkele allochtonen. Vanneste meldt zijn beslissing vandaag in een schriftelijke verklaring. "Ik heb mij verkeerd gedragen en wil niet dat wie dan ook hiervan slachtoffer wordt. Daarom zal ik niet deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik wens mij te verontschuldigen bij de betrokken partijen die ondanks de overlast niet op zo'n manier dienden aangepakt te worden. Dat verdienden zij niet", opent Vanneste.

De Kortrijkzaan heeft wel geen goed woord over voor de pers die volgens hem zijn privacy en integriteit heeft geschonden. "Dit persoonlijk dieptepunt werd dan wel weer uitvergroot. Het effect op mijn leven en dat van mijn vriendin is verwoestend. Zeker omdat men de situationele voorgeschiedenis niet heeft onderzocht", schrijft hij. "Sommige media lijken zichzelf te zien als rechters over wat behoorlijk is en staan vervolgens klaar om zelf de straf toe te dienen: een stigma voor het leven." Hij vraagt verder de nodige terughoudendheid.

Vanneste kreeg de derde plaats op de lijst van Vlaams Belang. Op dit moment zetelt hij in de gemeenteraad als onafhankelijke nadat hij in 2015 bij N-VA uit de partij werd gezet. "Vlaams Belang begrijpt de beslissing van Steve Vanneste. De zaak is daarmee voor de partij gesloten. Wij vragen ook alle partijen om de rust en sereniteit in het persoonlijk leven van Steve te laten terugkeren", laat lijsttrekker Wouter Vermeersch weten.

bron: Belga