Korting voor Arabieren en joden die samen eten

Korting voor Arabieren en joden die samen eten

«Bang van Arabieren? Bang van joden?», klonk het in een Facebookpost van Hummus Bar, een restaurant uit het Israëlische kustplaatsje Kfar Vitkin. «Bij ons zijn er geen Arabieren of joden, alleen mensen. En lekkere Arabische hummus, en uitmuntende joodse falafel.»

Het restaurant liet ook weten dat iedereen die hummus bestelt, er gratis een extra portie bovenop krijgt, «of je nu Arabisch, joods, christelijk of Indiaas bent». Joden en Arabieren die samen hun maaltijd nuttigen krijgen hun bestelling aan halve prijs.

Koosjer en halal

Kobi Tzafrir, de eigenaar van Hummus Bar, zei met een klein gebaar mensen te willen verenigen. «Als iets joden en Arabieren in Israël kan samenbrengen, dan is het wel hummus», verklaarde hij aan de krant Times of Israel. Hummus (foto) is een puree op basis van kikkererwten die met brood wordt opgediend, en wordt vooral in het Midden-Oosten gegeten.

De actie, die Tzafrir vorige week lanceerde, is een groot succes. Zijn restaurant serveert alleen maaltijden die koosjer en halal zijn, waardoor het voor joden en moslims perfect mogelijk is om eten met elkaar te delen, luidde het. De Facebookpost van Tzafrir werd onder luid applaus ontvangen.

Ban Ki-moon

In Israël lopen de spanningen tussen joden en Palestijnen de laatste weken weer op. Zo'n 44 Palestijnen en 8 Israëli's kwamen deze maand al om bij steek- en schietpartijen.

Gisteren stak een Palestijnse man een Israëlische militair neer op de Westelijke Jordaanoever. De officier raakte lichtgewond. In de stad Hebron, ook op de Westoever, kwam een Israëliër om nadat hij omvergereden was.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bracht gisteren ook een verrassingsbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, in een poging om de spiraal van geweld te stoppen.