Koppige kinderen worden later rijker en succesvoller

Koppige kinderen worden later rijker en succesvoller

Zo'n 40 jaar lang volgden verschillende wetenschappers van de universiteit van Illinois een groep mensen. Toen de kinderen acht en twaalf jaar waren, moesten ze een test afleggen die peilde naar vaardigheden in school, autoritaire eigenschappen en koppige karaktertrekken.

Aan het eind van de studie kregen de volwassenen opnieuw een vragenlijst voorgeschoteld. Wat bleek? Kinderen die vaak de regels breken, zich koppig gedragen of rebelleren, hadden later een hoger inkomen. Deze bevindingen werden ook gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Developmental Psychology.

Competitieve vechtersbazen

De onderzoekers hebben niet meteen een verklaring voor het sterke verband tussen het rebelse gedrag tijdens de jeugd en het succes op de werkvloer. Wel is het goed mogelijk dat kinderen competitiever zijn in de klas, wat tot betere punten leidt. Ook kunnen ze veeleisender zijn als werknemer. Zo vermoeden de auteurs dat koppigaards later als echte vechtersbazen opkomen voor hun financiële rechten en pas stoppen met een discussie als ze effectief een loonsverhoging krijgen.

Opvallend is de onderzoekers niet uitsluiten dat de jonge rebellen later zelfs de grenzen van de wet aftasten. Bijvoorbeeld door illegale zaken op te zetten om een centje bij te verdienen.