Kop chocomelk voor het slapengaan, verbetert het geheugen

Kop chocomelk voor het slapengaan, verbetert het geheugen

Chocolade kan ervoor zorgen dat dementie wordt afgewend door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen waardoor het geheugen gestimuleerd wordt. Dat wordt gesuggereerd in nieuw onderzoek.

De studie wees uit dat een belangrijk ingrediënt van chocolade leeftijd gerelateerde achteruitgang van het geheugen bij gezonde ouderen kan omkeren. Het onderzoek toonde aan dat de antioxidanten in cacao, cacaoflavanolen, leiden tot een beter geheugen.  De resultaten werd gepubliceerd in een online tijdschrift Nature Neuroscience.

De onderzoekers onderzochten of cacaoflavanolen de hersenfuncties en de cognitieve prestaties zouden verbeteren bij 37 mensen die een hoge en een lage dosis van de stof innamen voor drie maanden. De proefpersonen waren tussen de 50 en 69 jaar oud.

Uiteindelijk bleek dat zij die een hoge dosis cacaoflavanol hadden ingenomen gedurende drie maanden opmerkelijk beter presteerden op een geheugentest dan de deelnemers die de lage dosis namen. "Deze kleine, maar goed ontworpen studie toont aan dat de antioxidanten in cacao de cognitieve prestaties kunnen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren," zegt Dr Clare Walton, research manager bij Society van de ziekte van Alzheimer.