Koop je eigen eiland voor een prikje

Koop je eigen eiland voor een prikje

Wereldwijd staan er heel wat eilanden te koop. De gespecialiseerde site Private Islands Online biedt zo'n 500 eilanden te koop aan. Eigenaars die verkopen zijn zowel overheden als privé-eigenaars. Je vindt er eilanden terug die in de Caraïben of in Oceanië gelegen zijn, maar even goed nabij Zweden, Ierland of zelfs Estland. Het goedkoopste eiland draagt de toepasselijke naam 'Small Island' en is te vinden in de baai van Wohoa, niet ver van de noordoostelijke Amerikaanse staat Maine. Het eiland is niet veel groter dan een gemiddelde tuin met wat rotsen, maar je betaalt er dan ook slechts 32.000 euro voor (foto onder).

In totaal zijn er een twintigtal eilanden te vinden voor minder dan 200.000 euro. Zo koop je voor 67.000 euro het eiland met de aanlokkelijke naam 'Sweet Island'. Volgens de beschrijving zijn er vooral veel bomen en één vervallen huis te vinden. Het eiland ligt middenin het Canadese Stuart Lake. Voor de Ierse kust vind je dan weer Inishbigger Island, 5 hectare grasland vlakbij het vasteland voor 75.000 euro. Heb je het liever wat tropischer, dan heb je voor 182.000 euro een eiland voor de kust van Belize, genaamd Frigate Caye (foto onder). Zie je je daar al 's ochtends een rondje zwemmen vooraleer neer te ploffen met een frisse piña colada? Wij anders wel!

Voor wie het allemaal wat groter en spectaculairder mag, is er uiteraard voldoende aanbod. Als je 130 miljoen euro te spenderen hebt, is Rangyai Island (omslagfoto) een optie. Het eiland is 45 hectare groot en ligt zo'n 10 minuten ten oosten van de populaire Thaise vakantiebestemming Phuket. Want je moet uiteraard ergens je inkopen kunnen doen, tenzij je een begenadigd jager of visser bent. Voor 50 miljoen euro kan je Spectabilis Island in de Bahama's aanschaffen. De eigenaar belooft "twaalf maagdelijk witte stranden en heuvels met een adembenemend uitzicht". Er is ruimte om een landingsbaan voor privévliegtuigen aan te leggen, maar het water is ook diep genoeg om met een groot yacht rechtstreeks tot aan het eiland te varen (foto onder).

Maar let op! Voor je alvast naar de bank loopt: de kans is groot dat de rekeningen nog maar pas beginnen te komen wanneer je een eiland gekocht hebt. Vaak moet je immers nog een huis bouwen, je moet een boot aanschaffen om er te geraken, sommigen verkiezen ook een conciërge in dienst te nemen die het eiland onderhoudt (en bewaakt) bij afwezigheid. Sommige landen heffen bovendien een belasting op eilandbezit. Je kan op de website trouwens ook een eiland afhuren voor één of meerdere weken. Dat kan vanaf een paar honderd euro per nacht, al moet je het dan wel zonder personeel stellen.