Koop huis via e-mail: De Croo zal wet aanpassen

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De rechter heeft gebruik gemaakt van een achterpoortje in een wet die bijna 15 jaar oud is." Dat zegt Alexander De Croo, minister bevoegd voor de Digitale Agenda, in reactie op het arrest dat e-mails verwerpt als bewijs voor een verkoopovereenkomst. "Ik zal het initiatief nemen om dat achterpoortje te dichten." Immokantoren, kopers en verkopers kunnen niet langer een beroep doen op e-mails om te bewijzen dat ze een akkoord hadden over de koop of verkoop van een huis of appartement. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep geoordeeld in een arrest, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Volgens advocaat Rob De Koninck "draait dat arrest de klok vijftien jaar terug in de tijd".

Alexander De Croo zegt dat de uitspraak ingaat tegen de filosofie van de Digital Act, die vorig jaar is ingevoerd en die digitale documenten op gelijke voet stelt met papieren tegenhangers. "Uiteraard moeten bij belangrijke transacties de nodige veiligheidswaarborgen van kracht blijven, ook in de digitale wereld", stelt De Croo. "Een verkoopsovereenkomst kan pas tot stand komen wanneer het duidelijk is dat beide partijen een akkoord hebben bereikt." Dat kan volgens de minister echter net zo goed digitaal en daarom zal hij de wet aanpassen.

Ook het aanvragen van attesten of de ondertekening van de definitieve verkoop kunnen volgens de minister via digitale weg verlopen, "bijvoorbeeld via een ondertekening met gekwalificeerde handtekening of het leveren van een digitale versie van zo'n attest".

bron: Belga