Koninklijke Belgische Voetbalbond krijgt "prijs" voor vrouwonvriendelijkheid

Koninklijke Belgische Voetbalbond krijgt "prijs" voor vrouwonvriendelijkheid

De Auwch Award van de Vrouwenraad gaat dit jaar naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Met die award - een cactus - wil de Vrouwenraad een "prik" geven aan personen, organisaties of bedrijven die het afgelopen jaar hebben uitgepakt met een vrouwonvriendelijke uitspraak, boodschap, maatregel of campagne. De Vrouwenraad geeft de KBVB een veeg uit de pan voor zijn ongelijk financieel en vestimentair beleid. De Red Flames, de speelsters van onze nationale vrouwenvoetbalploeg, moesten afgelopen zomer op het EK voetbal het veld op in mannentruitjes en -shortjes die recht uit de herenvoorraad kwamen. Veel te groot, en helemaal niet ontworpen voor dames, stelt de Vrouwenraad. Vanaf dit jaar spelen de voetbalvrouwen wel in een eigen tenue, een korter en nauw aansluitend vrouwenmodel van het retro WK-shirt.

Doorn in het oog van de Vrouwenraad blijft wel de loon- of premiediscriminatie van de voetbalbond. De Red Flames krijgen maar een fractie uitbetaald van hetgeen hun mannelijke collega's in het nationaal elftal opstrijken. Toch trainen ze niet minder of leveren ze niet minder inspanningen op het veld, luidt het. Toen de Noorse voetbalbond in oktober aankondigde dat de dames voortaan dezelfde premies uitbetaald zouden krijgen als de mannen, reageerde men in België volgens de Vrouwenraad nogal zwakjes door te stellen dat er al veel geld van de mannen naar de vrouwen vloeit. De meeste dames moeten, omdat ze geen profs zijn, onbetaald verlof nemen en ontvangen daarvoor een compensatie van de voetbalbond.

In de VS en Denemarken wordt er momenteel gediscussieerd over een gelijke verloning. In België blijft men zich vastklampen aan de vaststelling dat de economische waarde van het mannenvoetbal nu eenmaal veel hoger ligt. De Vrouwenraad schaart zich achter een uitspraak van sterspeelster Tessa Wullaert: denk op lange termijn, investeer in het vrouwenvoetbal en de economische return zal even groot zijn.

bron: Belga