Koningin Mathilde spreekt voor gezondheidsexperts op 60ste ITG-colloquium

In Antwerpen heeft Koningin Mathilde het colloquium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) geopend. In haar toespraak had de koningin als VN-ambassadrice bijzondere aandacht voor ontwikkelingsdoelstelling 3: goede gezondheid en welzijn. In de Zuiderkroon in Antwerpen gaat woensdag en donderdag het zestigte ITG-colloquium door. Meer dan 450 onderzoekers en beleidsmakers van over de hele wereld praten er over de meest prangende vraagstukken op vlak van tropische geneeskunde en internationale gezondheid. Koningin Mathilde huldigde het symposium woensdag in. Ze werd verwelkomd door Antwerps gouverneur Cathy Berx, schepen Jinnih Beels en kersvers ITG-directeur Marc-Alain Widdowson.

In haar openingsspeech had de koningin aandacht voor de derde "Sustainable Development Goal" (SDG): goede gezondheid en welzijn. "Goede gezondheid is een doel op zich, maar ook een voorwaarde voor het behalen van de andere SDG's", zei ze. Ook op de recente VN-top in New York, waar de koningin sprak, stond gezondheid hoog op de agenda.

De koningin prees het ITG voor de "bijdrage van onschatbare waarde" aan medische en wetenschappelijk onderzoek naar tropische geneeskunde, vooral ten voordele van ontwikkelingslanden. Ze wees daarbij op enkele verwezenlijkingen van het ITG, zoals het onderzoek naar ebolavaccins en het werk om de slaapziekte de wereld uit te helpen.

Daarnaast wees de koningin op het belang van een goede mentale gezondheid en het taboe dat nog rond het onderwerp heerst in veel landen. "Bij bevolkingen getroffen door conflict, verzorgen we lichamelijke verwondingen. Maar hoe moet een man blijven doorgaan nadat zijn vrouw sterft in het kraambed, zijn ouders bezwijken aan malaria en zijn kind slechts enkele maanden overleeft?"

Nog op het programma woensdag staan keynotes van voormalig Indonesisch gezondheidsminister Nafsiah Mboi en onderzoekster Ngozi Erondu.

bron: Belga