Koningin Elizabeth al opnieuw aan het werk na overlijden echtgenoot

Koningin Elizabeth al opnieuw aan het werk na overlijden echtgenoot

De Britse prins Philip overleed vrijdag op 99-jarige leeftijd en zal zaterdag begraven worden. In het weekend had het paleis gezegd dat de koningin en de koninklijke familie een rouwperiode van twee weken in acht zouden nemen. De leden van de koninklijke familie zouden echter "verbintenissen blijven aangaan die passen bij de omstandigheden".

De Lord Chamberlain is de belangrijkste functionaris aan het koninklijk hof. Hij houdt toezicht op hoge benoemingen en zorgt voor de communicatie tussen de koningin en het House of Lords, en tussen Buckingham Palace en Clarence House, de residentie van de troonopvolger prins Charles.

Ex-spion is opvolger

William Peel bekleedde veertien jaar lang die functie en ging op 1 april met pensioen. Zijn opvolger is voormalig spion Andrew Parker, die vroeger aan het hoofd stond van de inlichtingendienst MI5.

De uitvaartplechtigheid in St George's Chapel, dat onderdeel is van de koninklijke residentie Windsor Castle, wordt zaterdag vanwege de coronamaatregelen bijgewoond door maximaal dertig mensen.