Koning Willem-Alexander krijgt goed rapport

Koning Willem-Alexander krijgt goed rapport

De Nederlandse koning Willem-Alexander (foto rechts) viert de komende dagen uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Hij gaat vandaag met een groot deel van zijn familie op stap in Tilburg en geeft morgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam een bijzonder verjaardagsdiner voor 150 Nederlanders die net als hijzelf dit jaar een ‘kroonjaar' te vieren hebben. Vervolgens gaan de deuren van het paleis vijftig uur open, terwijl de koning zich opmaakt voor een weekeinde feest met vrienden uit binnen- en buitenland. Dat is echter privé.

Goede cijfers

De verschillende opiniepeilingen over het koninklijk huis die traditioneel rond Koningsdag worden gehouden, laten gunstige rapportcijfers zien voor Willem-Alexander. Zo zou acht op de tien Nederlanders zijn werk waarderen. Hij wordt als koning geprezen om zijn openheid, spontaniteit en bindende rol binnen de samenleving. De peilingsresultaten lijken aan te sluiten bij de wens die hij in 2013 in zijn inhuldigingsrede uitte: "Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet."

Familie

Vanuit zijn eigen familie kreeg de koning de afgelopen dagen ook veel waardering. "Hij heeft een hele duidelijke, eigen lijn uitgezet. Hij doet er alles aan om Nederland op de kaart te zetten en in Nederland heel verbindend te zijn", aldus zijn broer prins Constantijn zondag bij omroep WNL. "Met groot respect kijk ik naar hoe hij daar inhoud aan geeft." Ook prinses Margriet, de tante van de huidige koning, en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven toonden zich in de TV Show tevreden met de wijze waarop Willem-Alexander zijn ambt invult.