Koning Filip en Bart De Wever hebben hun consultatierondes afgerond

Koning Filip en Bart De Wever hebben hun consultatierondes afgerond

Koning Filip zette zijn consultatieronde voor de vorming van een federale regering gezwind verder. Prévot ging om 8.45 uur op de koffie, om 9.30 uur was de MR aan de beurt. Na zijn bezoek zei Prévot (CDH) dat hij "koude rillingen krijgt" van het idee dat ook Vlaams Belang op audiëntie mag. "Maar gezien het resultaat van de verkiezingen in het noorden van het land, kan je dat de koning moeilijk kwalijk nemen", voegde hij eraan toe.

Even later dook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ook op aan het Koninklijk Paleis te Brussel. Het was de eerste keer dat de uiterst rechtse partij op audiëntie kwam. In 1978 had koning Boudewijn de toenmalige voorzitter van het Vlaams Blok Karel Dillen wel uitgenodigd, maar Dillen ging daar toen niet op in. Van Grieken zelf sprak achteraf van een "aangenaam en rustig gesprek".

Foto Belga / B. Doppagne

De laatste partijvoorzitter die bij de koning mocht aanschuiven, was Peter Mertens van de communistische PVDA. Die zette zowel in Vlaanderen als Wallonië een goed resultaat neer. Voorzitter Peter Mertens vindt het belangrijk dat het "sociaal signaal dat overal heeft geklonken" niet verloren gaat. "Voor ons is het belangrijk dat er een signaal van eenheid, een sociaal signaal, gegeven wordt", zei hij. "Wij gaan niet toelaten dat een aantal separatistische partijen de uitslag van de verkiezingen misbruikt om het land te splitsen."

Foto Belga / L. Dieffembacq

De koning moet nu een informateur het veld insturen om een regering te vormen. Makkelijk wordt dat echter geenszins.

Bart De Wever in Vlaanderen

Voor het Vlaamse niveau heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn consultaties ook afgerond. Hij koos ervoor om alle partijen van klein naar groot aan bod te laten komen, te beginnen dus met Peter Mertens. Vandaag waren nog Open VLD, CD&V en Vlaams Belang aan de beurt, die bij de verkiezingen uitgroeide tot de tweede partij. Afsluiten deed De Wever met zijn eigen partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter.

Voor elk van zijn gesprekspartner had De Wever wederom een cadeautje mee. Gwendolyn Rutten werd getrakteerd op een brilpoetser met als opschrift "gewoon doen", de campagneslogan van de liberalen. Maar Rutten had zich voorbereid en had zelf ook geschenkje mee voor De Wever: een pak maïzena om "de saus te laten pakken".

Voor Wouter Beke en Hilde Crevits van CD&V had De Wever ruitenspray en een ruitenkrabber mee. Na het overleg waren de christendemocraten erg zwijgzaam. Beke zei wel nog dat het logisch is dat de N-VA mee in de federale regering zou zitten.

Van zijn partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter kreeg Bart De Wever een doos Dafalgan Forte. "Het wordt geen makkelijke opdracht om een federale en een Vlaamse regering te vormen, dus dan kan hij dit wel gebruiken", knipoogde Parys.