Koning bezoekt Metro-redactie

Koning bezoekt Metro-redactie

Foto Frank Toussaint

Voor het eerst in de geschiedenis van Belgodyssée werd de proclamatie voorafgegaan door een gesprek tussen de studenten en koning Filip. Een informeel gebeuren waarvoor Metro met veel plezier zijn redactie in hartje Brussel ter beschikking stelde.

Na een korte rondleiding op onze werkvloer, peilde de vorst naar de ervaringen die de studenten tijdens Belgodyssée konden opdoen. Eén voor één mochten ze hun werk aan hem voorstellen. Vervolgens praatte het gezelschap nog even over de journalistiek in het algemeen en drukte de koning hen op het hart om hun droom na te jagen.

Foto Frank Toussaint

Speaky

Belgodyssée is een jaarlijkse wedstrijd voor jonge journalisten, op initiatief van het Prins Filipfonds en met medewerking van verschillende media. Tijdens de dertiende editie bogen deelnemers uit de drie gemeenschappen zich in duo over het thema ‘jonge ondernemers'. De pennevruchten daarvan verschenen de voorbije weken in Metro.

Het artikel van de Brasschaatse Maurane Proost (kleine foto) kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Met haar Franstalige partner Sébastien Baillet boog ze zich over Speaky. Hun keuze voor dat taalplatform was ideaal, niet in het minst omdat Belgodyssée draait rond de samenwerking tussen anderstaligen. De reportage geeft de lezer een genuanceerd beeld, dat informatief en grappig tegelijk is.

Maurane Proost schudt Koning Filip de hand. - Foto Frank Toussaint

"Stevige uitdaging"

"De ondernemers achter Speaky spraken geen Nederlands, dus het was meteen een stevige uitdaging", blikt Maurane terug. "Gelukkig hadden ze veel te vertellen, net als de gebruiker met wie we spraken. En uiteraard hebben we de app ook zelf getest." Door haar overwinning mag Maurane ook een betaalde stage bij Metro tegemoetzien.

Naast Maurane vielen ook Ruben Matthys (KU Leuven) en Milan Berckmans (ULB) in de prijzen, met reportages over de eetbare krekels van Little Food en het bedrijf Rent a BXL Picture. Zij mogen volgend jaar de kneepjes van het vak leren bij VRT en RTBF.

Belga / N. Maeterlinck

Noémie Lins (IHECS) was ook bij de winnaars, met een reportage over start-ups in de Brusselse Kanaalzone. Zij mag stage lopen bij L'Avenir. Tot slot werden Maxime Simon (Erasmushogeschool Brussel) en Delphine Geysen (UCL) gelauwerd voor een reportage over Spentys en hun 3D-geprinte gips. Zij wonnen de prijs voor beste samenwerking en mogen op kosten van Brussels Airlines door Europa vliegen.

Foto Frank Toussaint

Foto Frank Toussaint

Belga / N. Maeterlinck

Belga / N. Maeterlinck

Belga / N. Maeterlinck