Kom op tegen Kanker start community voor jonge patiënten

Kom op tegen Kanker start community voor jonge patiënten

Kanker is een aandoening van onze tijd. Iedereen kreeg er ofwel zelf al mee te maken of kent iemand uit zijn naaste omgeving bij wie de ziekte heeft toegeslagen. Voor jongeren die gediagnosticeerd worden met kanker is het hele proces van vaststelling, behandeling en hopelijk genezing heel onvoorspelbaar en roept vaak heel wat vragen op. Om hen bij te staan, lanceerde Kom op tegen Kanker de website Kankercounteren.be.

Met de steun van Kabouter Wesley

De ziekte komt gelukkig niet vaak voor bij jongeren. In 2013 werden 941 Belgische jongeren tussen 15 en 29 jaar erdoor getroffen. Hoewel ze niet talrijk zijn, blijven deze jonge mensen wel extra kwetsbaar. "Ze kunnen vaak nergens terecht met hun zeer specifieke problemen", aldus Veerle Opdebeeck, jongerencoördinator bij Kom op tegen Kanker. "Wat met de studies? Hoe solliciteer ik na kanker? Wat met mijn kinderwens of drang naar een eigen stek?"

Het doel van de webplek is om in de eerste plaats herkenning te bieden. Bezoekers vinden op de website verschillende getuigenissen "van jongeren die ondanks hun ziekte ook kracht vonden". Bovendien deelt Kabouter Wesley, de cartoon van striptekenaar Jonas Geirnaert, elke maand zijn tip om om te gaan met de stomme dingen die met kanker gepaard gaan.

Via Kankercounteren.be kunnen patiënten ook een vraag stellen aan de Kankerlijn, ervaringen delen op het forum Alles over Kanker en ontdekken waar er events voor kankerpatiënten worden georganiseerd. "Patiënten zitten vaak thuis of in het ziekenhuis, dus we willen een online community uitbouwen", luidt het.

Foto kankercounteren.be