Kom op tegen Kanker formuleert vijftig acties voor volgende vijf jaar

Kom op tegen Kanker gaat de volgende vijf jaar vijftig concrete acties voeren rond vijf pijlers: kanker vermijden, kanker bestrijden, kanker verzachten, expertise opbouwen en Vlaanderen mobiliseren. Aan het toekomstplan 2017-2021 werd sinds vorig jaar gewerkt met actoren uit de sector. De ngo trekt deze maand met een roadshow door Vlaanderen om haar toekomstplan uit de doeken te doen. Kom op tegen Kanker is vooral bekend van de tweejaarlijkse inzamelactie, die sinds 1989 georganiseerd wordt. Maar de organisatie doet zoveel meer: ze komt ook op voor de rechten van kankerpatiënten of het recht op een gezonde leefomgeving.

"Onze missie blijft dezelfde, maar de context verandert", zegt directeur Marc Michels van Kom op tegen Kanker. "Het belang van kanker zal alleen maar toenemen. Meer mensen zullen kanker krijgen, maar ook meer mensen zullen kanker overleven. Kankerzorg is ook niet meer enkel iets van binnen de muren van het ziekenhuis." Aan de andere kant stijgen ook de kosten van kankerbehandelingen en brengt dit de toegankelijkheid van de zorg in gevaar.

Genoeg uitdagingen dus, waar de organisatie met haar toekomstplan en vijftig acties op wil inspelen. Kom op tegen Kanker wil onder meer een Staten-Generaal tegen kanker organiseren. Ook de oprichting van expertisecentra voor zeldzame en complexe kankers, het delen van best practices of ondersteuning van innovatieve zorginitiatieven maken deel uit van het actieplan.

Het toekomstplan werd sinds vorig jaar uitgetekend, na consultatie van kankerpatiënten zelf maar ook experten, onderzoekers, mantelzorgers, vertegenwoordigers van partnerorganisaties...

Kom op tegen Kanker gaat deze maand een roadshow in Vlaanderen organiseren, om het toekomstplan bekend te maken. De ngo trekt achtereenvolgens naar Hasselt (7/2), Leuven (8/2), Gent (16/2), Kortrijk (20/2) en Antwerpen (21/2).

bron: Belga