Koken zorgt voor meer luchtvervuiling dan in Delhi

Koken zorgt voor meer luchtvervuiling dan in Delhi

Geen afzuigkap

Wetenschappers van de University of Colorado besloten dat het tijd was voor een experiment. In een proefhuis met drie slaapkamers gingen ze aan de slag. Ze maakten verschillende soorten gerechten klaar, van geroosterd brood tot een ovenschotel met vlees, groenten en aardappelen. Belangrijk detail is dat ze tijdens het koken geen afzuigkap gebruikten.

Fijnstof

Tijdens en na het koken van het hoofdgerecht werd de luchtkwaliteit geanalyseerd, meer bepaald de concentratie PM2,5. Dat is fijnstof met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Een uur lang bedroeg de concentratie 200 microgram per kubieke meter, heel wat meer dan het gemiddelde van 143 microgram in Delhi. In Londen zit er zowat 15 microgram in een kubieke meter en in New York 10.

Gezondheidsschade

"We weten dat het inhaleren van fijnstof, onafhankelijk van de herkomst, schadelijk is voor de gezondheid. Of het even slecht is als het inademen van uitlaatgassen is nog niet duidelijk. Het is te vergelijken met een sterk vervuilde stad, maar het is belangrijk om te onthouden dat het om een korte tijdspanne gaat. Als je in een vervuilde stad woont, is dat 24 uur per dag", aldus Marina Vance, een van de onderzoekers, aan de krant The Guardian. Even schadelijk of niet, de wetenschappers raden sterk aan om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten of de vensters te openen.