Koken voor je hond of kat is nieuwe rage

Koken voor je hond of kat is nieuwe rage

Een smakelijke gehaktbal of rosbief met vleessaus en ratatouille: voor sommige dierenliefhebbers is niets te veel. Ook Jaak Pijpen, hoofdredacteur van het magazine Woef, merkt dat steeds meer baasjes achter de kookpotten kruipen.

"Almaar meer lezers vragen of ze mogen koken voor hun dier, of ze polsen naar een recept", vertelt Pijpen in kranten van Mediahuis. Deze trend is volgens hem te wijten aan de "humanisering van huisdieren". "De hond of kat wordt vaker gezien als een volwaardig lid van het gezin en dus wordt er ook voor gekookt."

Gevaarlijk

Toch kan je een hond of kat niet eender wat voorschotelen. "Sommige ingrediënten die wij eten, kunnen giftig zijn voor je huisdier", waarschuwt Myriam Hesta, professor dierenvoeding aan de UGent. Zo zijn chocolade, uien, look of druiven uit den boze. "Bovendien hebben dieren en mensen andere behoeften. Met een stuk vlees en pasta of rijst krijgen huisdieren te weinig calcium. Daar kunnen ze ziek van worden."

Kortom, je kan wel koken voor je geliefde pluizenbol, maar dan moet je een extra maaltijd op het menu zetten. Hesta raadt aan om een bezoek te brengen bij een dierenarts of nutritionist. "Die kan een uitgebalanceerd recept opstellen op maat van je hond of kat."

https://giphy.com/embed/dsfWYK7zrNRYs