“Koffie veroorzaakt toch geen hartkloppingen”

Al jaren wordt er gezegd dat cafeïneproducten hartkloppingen zouden veroorzaken. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië is dat een misvatting. 
door
Tanita De Mey
Leestijd 1 min.

"Het is perfect mogelijk dat we producten zoals chocolademelk, thee en koffie ontmoedigen terwijl ze eigenlijk even goed een positieve invloed kunnen hebben op het hart", zeggen de onderzoekers. "In het verleden werd er vaak een verband gemaakt tussen hartkloppingen en het gebruik van cafeïne. Ondertussen staan we al heel wat verder en verlopen de onderzoeken veel preciezer."

Vaststellingen

De wetenschappers onderzochten de koffiegewoontes van 1.388  mensen die deelnamen aan een hartonderzoek. Hun hartactiviteit werd 24 uur gemonitord. De gemiddelde deelnemer was ongeveer 72 jaar oud. Zo'n 60 procent van de ondervraagden zei ongeveer één kopje koffie per dag te drinken. De wetenschappers onderzochten de hartritmes van de personen maar konden geen verband vinden tussen hartkloppingen en het drinken van koffie.

Verder onderzoek

De onderzoekers benadrukken dat ze niet uitsluiten dat sommige mensen wel hartkloppingen kunnen hebben als ze koffie drinken. Ze zeggen het verband nog verder te zullen onderzoeken.