Koekje van de Titanic onder de hamer voor meer dan 20.000 euro

Koekje van de Titanic onder de hamer voor meer dan 20.000 euro

Kleine stukjes geschiedenis brengen regelmatig grote bedragen op maar soms gaat de verzamelwoede wel erg ver. Zo werd er recent een koekje geveild in Groot-Brittannië. Dat was natuurlijk niet zomaar een koekje. Dit specifieke koekje is maar liefst 103 jaar oud en maakte deel uit van de voedselpakketten op één van de reddingssloepen van de Titanic.

Andrew Aldridge, veilingmeester bij Henry Aldridge & Son, noemde de 'Spillers & Bakers Pilot cracker' 's werelds meest waardevolle koekje. Waarschijnlijk zit hij daar niet ver van af, aangezien een Griekse verzamelaar zo'n 20.800 euro te veil had voor het kleinood.

Het zeebeschuitje werd van de ondergang gered door James Fenwick, een passagier aan boord van de Carpathia. De Carpathia was het schip dat de zinkende Titanic te hulp schoot en heel wat overlevenden redde. Fenwick bewaarde het koekje jarenlang in een enveloppe met het opschrift "Scheepsbeschuit van reddingssloep Titanic, april 1912".

Op dezelfde veiling gingen nog andere memorabilia van de Titanic onder de hamer. Een foto van de ijsberg, de dag nadat die de Titanic deed zinken, bracht bijna 30.000 euro in het laatje. Een kopje dat de kapitein van de Carpathia kreeg van een overlevende van de ramp bracht werd bovendien geveild voor net geen 180.000 euro.