Knuffelend koppel van Pompeii is mannelijk

Knuffelend koppel van Pompeii is mannelijk

Het is een iconisch beeld, de twee versteende mensen die in elkaars armen troost of hulp zochten toen de Vesuvius in 79 na Christus de Romeinse stad Pompeii trof.

Toen ze begin vorige eeuw gevonden werden, werd er gedacht dat het om een koppeltje ging. Niet veel later stelden archeologen dat het ging om twee vrouwen, misschien een moeder en dochter. Nu wordt het verhaal opnieuw aangepast, want uit DNA-onderzoek en CAT-scans blijkt dat het twee mannen zijn.

"Pompeii blijft ons verbazen", reageert Massimo Osanna, de directeur van de wereldvermaarde archeologische site. Toch kunnen de wetenschappers het niet met 100% zekerheid stellen, aangezien het DNA na al die eeuwen beschadigd is.

Homoseksueel koppel

Uit de analyse van hun tanden blijkt dat de ene man 18 jaar was en de andere 20. Verder konden de onderzoekers nog concluderen uit de resultaten van de analyse dat de mannen zeker niet verwant waren.

Daardoor Osanna oppert dat het misschien een homoseksueel koppel was. "Het is moeilijk met zekerheid te stellen", zegt hij. "Maar als je kijkt naar hun lichaamshoudingen, is het zeker een mogelijkheid."

Heel wat critici hebben hun twijfels bij die analyse. De hypothese kan niet geverifieerd worden, zegt professor Stefano Vanacore, hoofd van het onderzoeksteam in Pompeii. Bovendien waren de relaties tussen mensen tweeduizend jaar geleden helemaal anders en kunnen we dat niet projecteren op onze hedendaagse notie van homoseksualiteit.