Knip in Antwerpse Leien: De Backer wil hinderpremie voor handelaars

Knip in Antwerpse Leien: De Backer wil hinderpremie voor handelaars

Kandidaat-burgemeester voor Open Vld in Antwerpen Philippe De Backer vindt dat de lokale handelaren in Antwerpen aanspraak moeten kunnen maken op de Vlaamse hinderpremie. Sinds eind juli kunnen handelaars die hinder ondervinden van werken, 2.000 euro krijgen ter compensatie, maar de ondernemers rond de Antwerpse knip hebben daar geen recht op omdat de werken al eerder zijn begonnen. De ondergrondse werken op de Antwerpse Leien zullen elf maanden langer duren dan gepland, maakte de stad Antwerpen eerder bekend. Sinds juni vorig jaar is er omwille van die werken een "knip" in de Leien ter hoogte van de Teniers- en Rooseveltplaats, waardoor daar geen noord-zuidverkeer mogelijk is. Lijsttrekker voor Open Vld Philippe De Backer is verontwaardigd over het "gebrek aan duidelijke communicatie waarbij niemand de verantwoordelijkheid opneemt", zegt hij. "Elf maanden vertraging oplopen en communiceren zonder dat je de oorzaak van die vertraging weergeeft, vind ik onaanvaardbaar. Vele Antwerpenaren ondervinden dagelijks enorm veel hinder van deze werken."

De Backer, ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding, vraagt dat de getroffen handelaren aanspraak kunnen maken op de Vlaamse hinderpremie van 2.000 euro. Dat kunnen ze nu niet, omdat de werken al waren begonnen voor de hinderpremie in juli in voege ging. Hij benadrukt dat zijn partij daar al sinds deze zomer om vraagt, maar volgens hem werkt N-VA-schepen Koen Kennis niet mee. "Handelaars mogen niet in de kou blijven staan en schepen Kennis moet nu zo snel mogelijk met een oplossing komen. Negen maanden terug was het argument het ontbreken van een reglement, waar blijft het?"

De Open Vld'er vraagt ook een taskforce onder leiding van N-VA-burgemeester Bart De Wever met aannemer, stadsbestuur, bewoners en lokale handelaars. Die moet de betrokkenen regelmatig een update geven over de werken.

bron: Belga