Knappe sollicitant wordt vaker uitgenodigd voor gesprek

Knappe sollicitant wordt vaker uitgenodigd voor gesprek

Het bedrijf verstuurde bijna 300 sollicitaties vanuit fictieve sollicitanten, waarvan twee 'knap' en twee 'minder mooi'. De cv's waren, op de foto na dus, verder identiek. De mannen solliciteerden voor administratief medewerker en de vrouwen op vacatures voor accountmanager. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat knappe sollicitanten (zowel man als vrouw) in 42% van de gevallen een positieve reactie van recruiters ontvingen. Van de sollicitanten met een minder mooi uiterlijk kreeg slechts 15% een reactie.

E-mail tracking

Met e-mail tracking software werden alle sollicitaties geanalyseerd. Hierbij werd gekeken of beide cv's uit de bijlage van de twee sollicitatiemails werden geopend, zodat de ontvanger zowel de aantrekkelijke sollicitant als de minder aantrekkelijke sollicitant onder ogen zou krijgen.

Verzonnen naam

Dat recruiters discrimineren op de arbeidsmarkt is bekend. Uit vorig onderzoek van het bedrijf bleek dat discriminatie tijdens het sollicitatieproces al in een vroeg stadium begint. Bedrijven openden sollicitatiemails die onder de verzonnen naam 'Arthur van Landschot' een stuk vaker dan mails die werden verstuurd onder de verzonnen namen 'Anil Yirak', 'Azzedine Boutahire' en 'Kwabena N'Golo'. Dat er ook wordt gediscrimineerd op uiterlijk is een nieuwe pijnlijke constatering, zegt Robin Bakker van CVster. "We hadden al wel het vermoeden dat er verschillen zouden bestaan, maar dat die zo groot zouden zijn, hadden we niet verwacht."

Voorkeur voor het andere geslacht

Verder bleek uit het onderzoek dat zowel mannelijke als vrouwelijke recruiters duidelijk een voorkeur hebben voor knappe sollicitanten van het andere geslacht. Als de recruiter een man was, had een knappe vrouwelijke sollicitant 69 procent meer kans op een positieve reactie, dan een minder knappe vrouwelijke sollicitant met hetzelfde cv. De mooie mannelijke sollicitant kreeg van de vrouwelijke recruiters 73 procent meer positieve reacties dan de minder mooie sollicitant.

Geen beschermde discriminatiegrond

Een harde conclusie, maar het verbaast me niet, zegt Gregor Walz. Hij is socioloog en onderzoeker op het gebied van arbeidsmarkt en discriminatie. "Het gebeurt, omdat recruiters zich nu eenmaal laten leiden door uiterlijkheden. Of dat mag is een lastige vraag, aangezien uiterlijk geen beschermde discriminatiegrond is, zoals geslacht, etniciteit en leeftijd dat wel is."

In de vingers snijden

Maar het zegt wel dat selecteurs vaak niet in staat zijn om relevante aspecten uit een cv te halen, benadrukt hij. "Ze gaan eerder voor irrelevante aspecten zoals uiterlijk. Maar daar snijden ze alleen zichzelf maar mee in de vingers. Je kunt wel een mooi iemand aannemen, maar als diegene niet goed kan programmeren, heb je weinig aan zo'n iemand."