Klok teruggedraaid naar wintertijd

Klok teruggedraaid naar wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag is de klok om 3 uur 's nachts een uur teruggedraaid naar de wintertijd. Mogelijk is het de voorlaatste (of de voor-voorlaatste) keer dat we de zesmaandelijkse overschakeling hebben gemaakt. De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Maar het einde van het gepruts met de horloges komt stilaan in zicht.

Op voorstel van de Europese Commissie besliste het Europees Parlement eind maart van dit jaar om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien. Over de regeling moet het parlement wel nog een akkoord vinden met de lidstaten.

De Europese Commissie had nochtans gehoopt dat de Europeanen al in maart 2019 voor de laatste keer een uurtje slaap zouden moeten inleveren, maar de regeringen gaven aan dat ze meer tijd nodig hebben om zich over de zaak te beraden. Het Europees Parlement wil de lidstaten die extra bedenktijd ook geven, om eventuele bevragingen te organiseren en onderling overleg te plegen.

bron: Belga