Klimmen we binnenkort op gebouwen zoals Spiderman?

Klimmen we binnenkort op gebouwen zoals Spiderman?

De wijze waarop gekko's verticaal op muren weten te klimmen, diende ter inspiratie voor een nieuw apparaat waardoor een man van 70 kg op een glazen wand kon klimmen zoals Spiderman.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de slimme manier waarop de kleine diertjes op muren weten te klimmen, maar tot nu toe wisten wetenschappers niet hoe ze de techniek van de gekko's moesten overbrengen op grotere schaal, zoals een menselijke hand, zonder verlies van prestaties.

Uiteindelijk wist een team van de Universiteit van Stanford de pads ter grootte van een menselijke hand te maken. De pads behouden hun kleefkracht op alle soorten ondergrond. Ze gebruiken dezelfde techniek van aantrekkende en afstotende krachten tussen moleculen (bekend als de vanderwaalskrachten) die gekko's gebruiken. Hoewel de krachten zeer zwak zijn, wordt het effect versterkt door de vele haartjes op de tenen van de gekko's waardoor ze zich stevig kunnen vasthouden aan oppervlakken.

Op identieke wijze creëerde het team kleine tegels die de vanderwaalskrachten benutten. Ze wisten een nog betere kleefstof te ontwerpen dan die gekko's produceren. In tests lieten ze een klimmer van 70 kg omhoogklimmen op een glazen wand met de pads in elke hand. De klimmer testte het systeem honderden keren zonder te falen dus een eerste stap naar een volledig functioneel Spiderman-pak is gezet.