Klimmen, een olympische sport in 2020

Muurklimmen zal op het programma van de Olympische Spelen van Tokio in 2020 staan. We grepen onze kans op The North Face Mountain festival om Siebe Vanhee, de beklimmer van big walls (enorme rotswanden die in enkele dagen tijd worden beklommen), zijn mening te vragen.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Klimmen op de Olympische Spelen… Zat je daarop te wachten?

Siebe Vanhee: "Dat is groot nieuws. Het zal de sport ongetwijfeld veranderen. Dat is ook vrij logisch, omdat klimmen steeds populairder wordt. Door die keuze gaat de discipline een beloftevolle toekomst tegemoet, vooral het indoorklimmen."

Kunstmatige klimmuren op de Olympische spelen beklimmen, is dat geen gek idee voor klimmers zoals jij die graag afgelegen ongerepte hellingen beklimmen?

Foto The North Face

"We hebben het over klimmen, maar je moet weten dat de discipline in verschillende onderdelen wordt ingedeeld. Ikzelf ben met het klimmen in de klimzaal begonnen en ik hield van competitie. Na verloop van tijd zijn mijn interesses geëvolueerd, maar ik heb nog aandacht voor wat er in de competities gebeurt. Vandaag beklim ik liever big walls, in Patagonië of Siberië, waar ik meerdere dagen op een rotswand doorbreng."

Ben je dan niet bang dat de mediatisering de discipline grondig verandert?

"Er moet voor elk wat wils zijn, zowel voor de liefhebbers van het zaalklimmen als voor avonturiers die in de openlucht klimmen. Clubs moeten ervoor zorgen dat de spirit van de sport behouden blijft. Klimmen is daarbij niet de enige doelstelling. Vergeet niet dat er ook mensen zijn die er belang aan hechten tijd door te brengen met vrienden en de natuur te ontdekken. De weekendjes weg, waarbij je vanuit Brussel met de fiets naar Freÿr (de beroemdste Belgische klimsite, red.) vertrekt en het dagje klimmen afsluit met een pint met je vrienden, mogen niet verloren gaan. Ik bedoel natuurlijk niet dat je bier moet drinken om te klimmen! Maar het gezellige aspect van de vriendengroep die een weekendje gaat klimmen moet behouden blijven."

Zal het groeiende aantal klimmers de federaties niet aanzetten om steeds meer wanden te behaken, ten koste van de klimmers die weinig behaakte sites op prijs stellen?

"Daar moeten we op letten. Maar ik denk dat de clubs alle klimmers willen tevredenstellen, zeker in België. En wat de big walls betreft: afgelegen rotswanden zullen niet van vandaag op morgen behaakt worden, zeker als je weet dat je soms dagen of zelfs weken moet stappen om de voet ervan te bereiken! Op die wanden zal je nog steeds op een traditionele manier kunnen klimmen (zonder dat er haken in de rotswand geboord zijn om de klimmer tijdens zijn beklimming te beveiligen, red.)."

Denk je dat klimmers die interesse hebben voor competities ooit big walls zullen beklimmen?

"Dat zullen ze niet allemaal doen, het heeft er immers niets mee te maken. Sommigen zullen eraan beginnen. Ze zullen met een zeer hoog niveau starten en ongetwijfeld ongelooflijke beklimmingen verwezenlijken."

Sommigen vrezen dat dat enthousiasme tot meer ongevallen zal leiden...

"Je mag niet vergeten dat een rotswand beklimmen gevaarlijk is. Er is een grondige beheersing van de verschillende veiligheidstechnieken vereist. Dat moet men absoluut benadrukken en men moet ervoor zorgen dat mensen met te weinig ervaring zichzelf niet in gevaar brengen. Het is niet omdat je een zeer goede zaalklimmer bent, dat je ook rotsen kunt beklimmen."

Camille Goret