Klimaatconferentie in Brussel even verstoord door protest

Klimaatconferentie in Brussel even verstoord door protest

Een internationale conferentie rond klimaatverandering en het oceaanbehoud in Brussel is deze ochtend even verstoord door een groepje betogers. Toen premier Charles Michel het woord nam, sprong een viertal manifestanten één na één op tafel met de boodschap de "noodtoestand voor het klimaat" uit te roepen. De federale ministers van Energie en Noordzee, Marie Christine Marghem (MR) en Philippe De Backer (Open Vld) organiseren vandaag een internationale conferentie rond klimaatverandering en oceaanbehoud in het Egmontpaleis in Brussel. Ook prins Albert van Monaco, die zich met zijn Monaco Foundation al jaren bezighoudt met oceaanpreservatie, is daarbij aanwezig.

De conferentie werd officieel geopend door eerste minister Charles Michel, maar zijn toespraak werd vier keer verstoord door klimaatmanifestanten. De vier sprongen een na een op tafel en riepen dat het "te laat is voor verklaringen van goede wil" en dat de deelnemers "meteen de noodtoestand voor het klimaat moeten uitroepen". De betogers droegen een t-shirt met het opschrift 'Declare climate emergency now' en waren de zaal undercover binnengeraakt. Ze werden allemaal snel weggevoerd door de veiligheidsdiensten. Van welke organisatie het protest precies uitging, is niet duidelijk.

De hele dag lang wordt er in verschillende panels gediscussieerd over wetenschappelijke oplossingen om de opwarming van het klimaat en de oceanen tegen te gaan. Afsluitend ondertekenen de deelnemers de 'Verklaring van Brussel' rond klimaatverandering en oceaanbescherming.

bron: Belga