Klimaatbewegingen gaan vertegenwoordigers beter beschermen na incident met Anuna De Wever

Klimaatbewegingen gaan vertegenwoordigers beter beschermen na incident met Anuna De Wever

De klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze vandaag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door extreemrechtse jongeren. Na een 'Clap for Climate'-actie donderdagavond op Pukkelpop werden klimaatactiviste Anuna De Wever en haar vriendinnen lastiggevallen op de camping door jongeren met Vlaamse vlaggen.

Verschillende klimaatbewegingen, waaronder Rise For Climate, Youth For Climate en Unis pour le climat, hekelen in een gezamenlijke mededeling dat er geweld gebruikt werd. "We herinneren aan het geweldloze karakter van onze respectieve bewegingen en betreuren het feit dat geweld wordt gebruikt, geëxploiteerd en dat dergelijke uitlatingen met de opkomst van extreemrechtse bewegingen in Vlaanderen nog vaker gehoord worden", klinkt het.

De ondertekenaars verzekeren de vertegenwoordigers van de klimaatbewegingen "hun steun en oprechte vriendschap", en willen hen beter beschermen.

bron: Belga