"Klimaat red je niet door te staken"

"Klimaat red je niet door te staken"

"Het klimaat red je niet door te staken, maar door er in onze bedrijven werk van te maken." Dat zegt Unizo in een reactie op de klimaatacties vandaag. "Dat burgers op straat komen om de eis voor een krachtdadig klimaatbeleid kracht bij te zetten, is op zich een goede zaak. Alleen begrijpen we niet dat de vakbond die betoging erkent als 'staking', op kap van onze bedrijven", zegt Unizo. "Werknemers met een stakingsvergoeding aanmoedigen om niet op het werk op te dagen en onze ondernemers op die manier voor het blok te zetten is contraproductief en vooral unfair. We hebben net alle handen op de werkvloer nodig om concreet werk te maken van de klimaattransitie."

De Algemene Centrale van de socialistische vakbond voorziet via een aanzegging in stakingsdekking voor leden die deelnemen aan de wereldwijde klimaatstaking. Het federale ABVV ondersteunt eveneens de actie, maar een federale aanzegging werd niet ingediend.

Unizo erkent dat inspanningen voor het klimaat nodig zijn. De organisatie lanceerde afgelopen voorjaar een hele reeks klimaatdoelstellingen, met daarin ook een hoofdrol voor de ondernemers zelf, en de nadrukkelijke oproep aan de regeringen om concrete stappen te zetten. Het overzicht van die voorstellen is te vinden op www.unizo.be/klimaat.

bron: Belga