Klimaat - 1 jaar Youth for Climate: "Je kan niet minimaliseren wat we bereikt hebben"

Op 10 januari is het exact een jaar geleden dat de klimaatspijbelaars onder leiding van Anuna De Wever en Kyra Gantois een eerste keer op straat kwamen in Brussel om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. Een jaar later maakt Anuna De Wever vanuit Colombia de balans op voor haarzelf en voor Youth for Climate (YFC). "Dat het zo'n vaart zou nemen had ik nooit verwacht. Er is zoveel gebeurd. Ik heb heel wat fouten gemaakt, maar we hebben ook veel goede dingen gedaan en ik ben heel trots op wat we bereikt hebben. Aan het eind van de dag waren we een heel grote katalysator van de Fridays for Future wereldwijd", vertelt De Wever.

"Ook in België hebben we veel bereikt. De mensen die komen zeggen dat ze door ons niet met het klimaat bezig willen zijn, dat zijn mensen die er in de eerste plaats al niet mee bezig waren. Nu kunnen we binnen komen en zeggen dat we met het klimaat móéten bezig zijn. Je kan niet minimaliseren wat we hebben bereikt. En het goede is dat dit nog maar het begin is."

Voor het boegbeeld van YFC was het klimaatjaar 2019 een echte eyeopener. Het heeft haar geloof in de klimaatbeweging en de boodschap die ze wil brengen enkel versterkt.

"We hebben altijd de keuzes gemaakt waarvan we dachten dat die op dat moment de juiste waren. We hadden ook geen voorbeeld. De enige fout die we hebben gemaakt is nog te weinig informeren over de klimaatcrisis. Daar wil ik me nu honderd procent voor inzetten", verduidelijkt De Wever.

bron: Belga