Kinshasa beschuldigt Washington ervan de "chaos" voor te bereiden

Kinshasa beschuldigt Washington ervan de "chaos" voor te bereiden

De Congolese regering heeft de Amerikanen ervan beschuldigd de "chaos" voor te bereiden in de Democratische Republiek, nadat Washington bekendmaakte dat het financiële sancties treft tegen een leger- en een politiegeneraal. Hun eventuele bezittingen in de Verenigde Staten worden bevroren, vanwege hun rol bij de "repressie van de vrijheden en politieke rechten van het Congolese volk" en voor het "dwarsbomen van het democratische proces" in het land. "Dit schema komt overeen met dat wat geleid heeft tot chaos in landen als Libië en Zuid-Soedan", meldt regeringswoordvoerder Lambert Mende in een communiqué. "De regering stelt zich vragen over de logica en de motivatie van de Amerikaanse autoriteiten."

Begin vorige week kwamen bij straatprotest in Kinshasa volgens de VN 49 mensen om. De betogers eisten presidentsverkiezingen - volgens de grondwet zit president Joseph Kabila's tweede en laatste termijn er eind dit jaar op. De kiescommissie heeft echter nog niet opgeroepen tot die verkiezingen, en Kabila heeft zich ook nog altijd niet uitgesproken over zijn toekomstplannen.

De Amerikaanse regering vreest dat het recente geweld het land in nog grotere instabiliteit stort. Op dit moment lopen enkel Amerikaanse sancties tegen Congolezen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, kondigde "consequenties" aan voor wie mensenrechtenschendingen pleegt. Na het recente straatgeweld riep Reynders op tot een "onafhankelijk onderzoek".

bron: Belga