'Kingdom of Enclava': micronatie van amper 100 vierkante meter

door
Hans
Leestijd 2 min.

Vergeet Vaticaanstad als kleinste land van Europa. Sinds vorige maand is er een nieuw mini-landje opgericht, genaamd 'Kingdom of Enclava'. De initiatiefnemers waren enkele Poolse toeristen die op vakantie waren in Slovenië. Van plaatselijke inwoners vernamen ze dat er ergens in het grensgebied van Slovenië en Kroatië een strook land was van ongeveer 100 m² dat door geen van de beide landen 'geclaimd' was en dus in theorie 'vrij' was. De Polen besloten daarop op 23 april een eigen micro-staatje uit te roepen, het 'Kingdom of Enclava'.

Niemandsland

Toch riep de Sloveense overheid de kersverse staatshoofden al snel tot de orde. Volgens Slovenië lag het territorium van het 'Kingdom of Enclava' toch op Sloveens grondgebied en was het pasopgerichte landje niet meer dan een virtueel idee dat een mediahype creëerde. Dat betekende evenwel niet het einde van het mini-staatje. Al snel werd een nieuwe strook 'ongeclaimd' niemandsland gevonden in de Balkan, dit keer op de grens tussen Kroatië en Servië, nabij de Donau . Ze volgen daarmee het voorbeeld van 'Liberland', eveneens een zelf-uitgeroepen micronatie, dat aan dezelfde rivier gelegen is.

Gebiedsconflicten

De reden waarom er tegenwoordig nog zovele gebieden niemandsland zijn in de grensregio's van de Balkanlanden heeft alles te maken met het uiteenvallen van Joegoslavië en de daaropvolgende Balkanoorlogen tijdens de jaren 90. Het voorheen communistische Joegoslavië viel uiteen in zeven verschillende staten die tot op de dag van vandaag het vaak nog niet helemaal eens zijn over elkaars territoria. Vaak zijn internationale gerechtshoven bevoegd om conflicten omtrent grondgebied te beslechten. Zo wordt verwacht dat eind dit jaar een Haagse rechtbank de Sloveens-Kroatische grens definitief zal vastleggen. Een einde aan de gebiedsconflicten tussen Servië en Kroatië is daarentegen nog helemaal niet in zicht. En daar profiteren de zelfverklaarde ministaatjes zoals 'Kingdom of Enclava' en 'Liberland' van.

Gratis studeren

De oprichters van 'Kingdom of Enclava' laten het dan ook helemaal niet aan hun hart komen. In een mededeling stellen ze dat het idee achter hun enclave is om "een plaats te creëren waarbij iedereen, ongeacht zijn huidskleur, religie of nationaliteit, zijn mening kan uiten, gratis kan studeren en geld kan verdienen zonder zich zorgen te maken om belastingen." De doelstellingen zijn dan ook ambitieus, zo maakte de minister van Financiën van het 'Kingdom of Enclava' onlangs nog bekend dat het land een nieuwe munt invoert, de 'dogecoin'. Het idee van kostenloos studeren en geen belastingen slaat bij vele mensen ook blijkbaar aan: reeds meer dan 5.000 mensen hebben al de nieuwe nationaliteit aangevraagd.