Kinderwens van Vlaming blijft steken op twee

Kinderwens van Vlaming blijft steken op twee

Cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse regering bevestigen dat het gezin met twee kinderen de norm blijft. Nochtans zat de kinderwens van de Vlaming net voor de eeuwwisseling in dalende lijn, van 2,3 in 1975 naar 2 in 2000. Maar in het begin van de 21ste eeuw was er opnieuw een lichte stijging tot 2,13 in 2010. In 2014 stond de teller op 2,05.

Mannen versus vrouwen

De meerderheid van mannen (55%) en vrouwen (59%) verkiest exact twee kinderen. Volgens de Studiedienst zijn mannen wel iets minder vastgeroest in de traditionele kinderwens. Mannen verlangen immers vaker dan vrouwen naar slechts één of helemaal geen kind. Slechts 6% van de vrouwen wil kinderloos blijven, tegenover 9% van de mannen.

Wens versus realiteit

Opmerkelijk is dat het effectief verwachte aantal kinderen 1,84 bedraagt, iets minder dus dan het gewenste aantal kinderen. De onderzoekers sommen verschillende verklaringen op voor deze kloof. «Diverse obstakels, zoals bijvoorbeeld een nakende relatiebreuk, een mogelijke wending in de arbeidsloopbaan of een verminderde vruchtbaarheid kunnen een rol spelen in het naar beneden bijstellen van de kinderwens», besluit de Studiedienst.

 

 

 

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?

Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!