"Kinderrechten belangrijker dan administratieve situatie ouders"

"Kinderrechten belangrijker dan administratieve situatie ouders"

De kinderrechten zijn belangrijker dan de administratieve situatie van de ouders. Het belang van kinderen moet altijd voorgaan op andere overwegingen. Dat zegt de Orde van Vlaamse Balies vandaag. Volgens de Orde worden kinderen van illegalen in België samen met hun ouders opgesloten in gesloten centra, de zogenaamde "family units". Het zijn de aparte gezinsverblijven op het domein van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, wijst erop dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens België al bij herhaling heeft veroordeeld omdat kinderen van hun vrijheid worden beroofd wegens omstandigheden waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. "Het maakt daarbij niet uit hoe die opsluiting wordt genoemd", zegt woordvoerder Hugo Lamon. "Het resultaat is dat het ontnemen van hun vrijheid aan kinderen een traumatische ervaring oplevert. Zij moeten niet boeten omwille van de administratieve situatie van hun ouders."

De Orde wil zich niet in de plaats stellen van de politieke beleidsmakers, maar wijst erop dat het beleid rekening moet houden met de mensenrechten. "Het belang van kinderen moet altijd voorgaan op andere overwegingen omdat kinderen als kwetsbaren in de samenleving een bijzondere bescherming verdienen", benadrukt Lamon.

bron: Belga